ERIC RIES STARTUP WAY KOKEILUKULTTUURIN JOHTAMINEN SUOMEKSI

Käänsimme Lean Startup kirjan suomen kielelle ja kirjasta tuli suuri menestys. Suomen kieli on rikas kieli, mutta helposti ilman yhteisiä termejä asioita ymmärretään monella tavalla. Edes yliopistoissa ei ole yhtenäistä sanastoa kaikille lean menetelmissä käytetyille termeille. Yliopistoissa opetus on nykyään isolta osin englanniksi, joten suomen kielen termeille ei synny edes korkeakoulutuksen yhteydessä luontevaa sanastoa alan opiskelijoille. Käännöstyön yhteydessä loimme yli 400 asiantuntijan kanssa yhteisen sanaston ja julkaisimme tämän avoimen sanakirjan ilmaiseksi kaikkien käyttöön  https://theleanstartup.fi/lean-startup-sanasto/#englanti . Nämä käännökset on lisätty myös Ilmainen sanakirja ja kaannos.com sanakirjaan.

Eric Ries julkaisi Startup way kokeilukulttuurin johtaminen kirjansa englanniksi lokakuun 17 päivä vuonna 2017. Kirja kertoo siitä miten modernit yritykset ja organisaatiot hyödyntävät sisäisen yrittäjyyden johtamista luodessaan kokeilukulttuuria ja kestävää pitkän aikavälin menestystä. Tässä kirjassa on uusia menetelmiä ja termejä joita myös meidän suomalaisten on hyvä lukea äidinkielellä, koska äidinkielellä oppiminen on useimmille helpompaa ja näin isojen asioiden oppiminen ei ole helppoa. Olen itse lukenut kirjan nyt noin 40 kertaa ja vaikka olen käyttänyt Lean startup menetelmiä jo vuosikausia niin ymmärrän nyt asioita syvemmin kuin koskaan.

Maaliskuussa 2018 olin valmistautumassa meidän huikeaan moottoripyöräseikkailuun Intiasta Himalaja-vuorten yli Suomeen. Meillä oli ohjelmassa tyttöjen ja lasten koulujen auttaminen sekä tavaralahjoituksilla, että tietoisuuden lisäämisellä. Miljoonat ihmiset ympäri maailmaa lukivat reissustamme ja samalla pystyimme kertomaan miten tärkeää on, että tytöt ja pojat käyvät kouluja ja oppivat laskemaan ja lukemaan. Halusin myös tehdä jotain muutakin hyödyllistä. Kirjoitin sähköpostin Eric Riesille ja hänen tiimilleen jossa tiedustelin voisinko kääntää tämän uuden Startup way kokeilukulttuurin johtamiskirjan myös suomeksi. Sain käännösoikeudet.

Aamulla kirjan käännöstä ja päivällä maailman korkeimman vuoren, Mount Everstin basecampille 5,2 km korkeuteen.

Suunnitelmana oli kääntää 1 sivu päivässä. 400 sivua olisi siis 400 päivää. Matkan aikana sain 60 sivua valmiiksi. Nyt 400 päivää myöhemmin koko kirja on käännetty. Kiitos kaikille jotka olette auttaneet oikolukemaan kirjaa. Seuraavaksi kirja valmistellaan julkaisua ja painoa varten.

Kirja julkaistaan 17 lokakuuta 2019. Jos haluat ennakkotilata kirjan, laita Facebookissa viestiä: https://www.facebook.com/IlkkaLavas/ tai pistä sähköpostia ilkka.lavas (at ) city.fi niin saat ennakkotilaustarjouksen josta et voi kieltäytyä. Voit myös käyttää palautelomaketta.

 

 

 

 

STARTUP WAY – KOKEILUKULTTUURIN JOHTAMINEN SUOMEKSI
SUOSITUKSIA

”Ketteryys ja innovointi on tyypillisesti nähty startup-yritysten etuoikeutena. Tässä kirjassa käydään seikkaperäisesti läpi, kuinka myös isot ja vakiintuneet yritykset voivat toteuttaa asiakaslähtöistä ja ketterää kokeilukulttuuria. On hienoa, että tämä teos on käännetty nyt myös suomeksi.”
– Jukka Partanen, Yliopistotutkija (KTT), Johtamisen yksikkö, Vaasan yliopisto

Eric Reis outside the De Young Museum in San Francisco, Calif., Monday, September 18, 2017.
Jason Henry for The New York Times

”Startupit ovat kokeiluja – osa menestyy, osa ei. Joka tapauksessa startuppien kokeilukulttuuri on paras tapa testata uusien ideoiden toimivuutta. Miten sitten korporaatio voisi olla yhtä ketterä kuin startup –  tai miten herätetään henkiin se alkuperäinen tekemisen meininki, joka alunperin synnytti yrityksen? Lean Startup -kokeilukulttuuriin pohjautuva kirja näyttää, kuinka kokeiluja johdetaan isoissa organisaatioissa.”
– Marc Andreessen, Andreessen Horowitzin perustaja

”Olen omin silmin nähnyt, kuinka Eric Ries jalkauttaa Lean Startup -kokeilukulttuurin johtamista nopeasti ja laajasti isoon yritykseen. Startup Way – kokeilukulttuurin johtaminen on olennainen teos niin pienille kuin isoille yrityksille, jotka etsivät kestävämpiä tapoja, kuinka yritys voi kasvaa.” – Beth Comstock, GE:n hallituksen varapuheenjohtaja

”Maailma muuttuu, mutta ei aina sinne suuntaan, minne konsultti tai perinnejohtaja ajattelee. Liiketoimintamallien ja uusien tuotteiden kehittäminen digitalisoituvassa maailmassa edellyttää järkevää ja vastuullista tapaa johtaa uuden kehittämistä. Tässä haasteessa startupeilta lainatut menetelmät ja kokeilukulttuuri ovat suuri mahdollisuus nostaa tasoa – ne tekevät myös isosta yrityksestä yhtä ketterän. Startup Way kuuluu jokaisen modernin johtajan lukulistalle riippumatta toimialasta tai yritysmuodosta.”

– Kristian Luoma, Head of OP Lab, OP Financial Group

”Jatkuva innovointi auttaa menestymään pitkällä aikavälillä. Eric todistaa, miten kaiken kokoiset organisaatiot – eivät vain startupit – voivat synnyttää ja johtaa kokeilukulttuuria. Pivotoi-tai-kuihdu-yhteiskunnassa tämä on elintärkeää luettavaa.”

– Reid Hoffman, LinkedInin perustaja sekä New York Times -bestsellerien The Alliance sekä The Startup of You kirjoittaja

”Korporaatio on yleensä sellainen, missä yrittäjät tukahtuvat kuoliaaksi, mutta Eric Riesillä on salainen suunnitelma, jolla nämä saadaan liekkeihin. Tämä kirja on erittäin hyödyllinen opas jokaiselle julkisissa organisaatioissa, yrityksissä sekä yhdistyksissä, joissa on tarvetta saada innovaatioista kipinää sekä vauhdittaa muutoksen voimaa.”

– Adam Grant, Originals, Give and Take sekä Option B -kirjojen kirjoittaja yhdessä Sheryl Sandbergin kanssa

”Yrityksen kyky luoda uutta ja kestävää arvoa on sen tulevaisuuden kilpailukyvyn ytimessä. Startup Way kannattaa lukea! Se antaa ajattelun pohjan yrittäjämäiselle johtajuudelle. Ja se antaa konkreettisen suunnan jokaiselle johtajalle tai liiderille, joka haluaa muuttaa organisaationsa kykyä kohdata tulevaisuus.”

– Laura juvonen, TkT, johtaja, kasvu ja osaaminen, Teknologiateollisuus ry

Helpot asiat alkavat olla tehty ja useimpiin ongelmiin on jo jonkinlainen toimiva ratkaisu. Joten jotta asiat edelleen kehittyisivät myös jatkossa, on väistämättä lähdettävä raivaamaan uusia latuja. Avain onnistumisessa on kokeilukulttuurin juurruttaminen organisaatioon. Kyse ei ole mistään poppakonstista vaan asioiden ketterästä kokeilemisesta muutoksen aikaansaamiseksi. Ja muuttuahan voi kahdella tavalla – tekemällä jotain, mitä ei eilen tehnyt, tai jättää jotain tekemättä, mitä eilen teki. Tämä kirja antaa mainiot eväät ymmärtää, mistä kokeilukulttuurissa on kyse ja miten sitä voi johtaa.”

– Mikko Kuitunen, Vincit

”Startup-yrityksen on selviytyäkseen kokeilemalla löydettävä markkinaan sopiva tuote sekä toimivat markkinointi- ja myyntikanavat.
Startup Way – kokeilukulttuurin johtaminen -kirja antaa startup-yrityksen työkalut kaikkien käyttöön. Suosittelen!”

– Antti Merilehto, CEO, AI strategy Company, Tekoäly – matkaopas johtajalle -kirjan kirjoittaja

”Startup Way peilaa taitavasti vanhaa ja uutta johtajuutta ja tuo esiin monipuolisia esimerkkejä menestyneiden yritysten kautta. Kokeilut ja innovointi organisaation joka tasolla ovat avaimia menestykseen. Suosittelen kirjaa kaikille startup-johtajille ja startup-kulttuurin rakentamisesta kiinnostuneille.”

– Maria Sipilä, CEO&Founder Sipilä Consulting Oy, Start-Up Coach, Women in FinTech UK powerlist

”Innovaatiotoiminta eli uudistamisen systematiikka vaatii niin nuorissa kuin kypsyneissäkin organisaatioissa rakenteet, prosessit ja johtamisjärjestelmät. Tähän tämä kirja tarjoaa ajateltavaa ja valmiita malleja. Pidän erityisesti siitä, miten Startup Way -kirjassa ja mallissa laajankin teorian ja käytännön esimerkkien lisäksi asia ei jää pelkäksi teoriaksi vaan kirja antaa käytännön työkaluja työhön.”

– Juha Tuulaniemi, Senior Service Designer, Gofore

”Startup Way – kokeilukulttuurin johtaminen kuvaa käytännönläheisen metodologian ja mallit, joilla isokin korporaatiolaiva saadaan taipumaan ketteräksi kokeilijaksi. Kirjassa yhdistyy kiehtova tarinallisuus GE:n kaltaisten suuryritysten kokeiluista käsikirjamaisen täsmälliseen kuvaukseen toimivimmista johtamistavoista.”

– Jouni Riuttanen, DI, eMBA, myyntijohtaja (Etteplan Oyj), startup-neuvonantaja, toiminut myös startupin perustajaosakkaana

Eric Ries on yrittäjä, joka on kirjoittanut New York Times -bestsellerin Lean Startup – kokeilukulttuurin käsikirja. Menestyskirjaa on myyty maailmalla yli miljoona kappaletta, ja kirja on ollut menestys myös Suomessa. Teosta on käännetty yli kolmellekymmenelle kielelle. Ries on laajalle levinneiden Lean Startup -menetelmien kehittäjä. Näitä menetelmiä hyödynnetään niin pienissä kuin suurissakin yrityksissä sekä myös julkisella sektorilla. Ries on perustanut lukuisia startuppeja, mukaan lukien IMVU:n, jossa hän työskenteli teknologiajohtajana. Hän on auttanut lukuisia yrityksiä liiketoiminta- ja tuotestrategiassa, muiden muassa GE, jota hän auttoi perustamaan FastWorks-ohjelman. Ries on opettanut Harvard Business Schoolissa, IDEO:lla sekä Pivotalilla, ja hän on myös Long-Term Stock Exchangen perustaja.

”Tutkimukseni on keskittynyt siihen, kuinka vakiintuneet yritykset voivat menestyä jatkuvasti. Startup Way – kokeilukulttuurin johtaminen tarjoaa käytännönläheisiä neuvoja, miten voit onnistua siinä.”

– Clayton Christensen, kirjailija, yrittäjä ja Kim B. Clark, professori Harvard Business Schoolissa

”Jotta yritykset menestyvät The Third Wave -aikana, jolloin teknologia disruptoi kaiken koulutuksesta terveydenhuoltoon, ne tarvitsevat uusia työkaluja ja menetelmiä. Eric Ries näyttää yrityksille, kuinka yrittäjyyden avulla on mahdollista luoda uutta kasvua.”

– Steve Case, AOL Time Warnerin entinen hallituksen puheenjohtaja ja New York Times -bestsellerin The Third Waven kirjoittaja

”Startup Way – kokeilukulttuurin johtaminen luo vision ja perustan uudentyyppiselle johtamiselle, jossa yhdistyvät sekä yrittäjyys, että yleiset johtamisen taidot ja käytännöt. Kirjan inspiroivat esimerkit monista erityyppisistä organisaatioista osoittavat, että tuomalla iteratiivisen ja kokeilunhaluisen ajattelun vakiintuneisiin yrityksiin voidaan saavuttaa jatkuvaa innovointia sekä kestävää kasvua. – Kirja tarjoaa selkeitä ja hyödyllisiä neuvoja vaikeiden haasteiden ratkaisemiseksi.”

– Kathy Fish, CTO, Procter & Gamble

”Kiehtova ja äärimmäisen hyödyllinen lukukokemus. Ensin Eric Ries mullisti kentän Lean Startup – kokeilukulttuurin käsikirja -kirjallaan ja on nyt luonut tältä pohjalta mukaansatempaavan opuksen skaalautuvasta yrittäjyyden ja kokeilukulttuurin johtamisesta muuttuvassa maailmassa. Riesin mukaan yrittäjyys ja kokeilukulttuuri ei ole jokaisen yrityksen juttu vaan ainoastaan niiden, jotka haluavat selviytyä ja menestyä nykyisyyden ja tulevaisuuden liiketoimintaympäristöissä.”
– Kenraali Stanley McChrystal

”Suuret yritykset kohtaavat kaikkien aikojen suurimpia haasteita. Ne tarvitsevat täysin uuden johtamisjärjestelmän ja juuri sen Eric Riesin Startup Way – kokeilukulttuurin johtaminen tarjoaa. Startup Way perustuu Lean Startup -ajatteluun, mutta vie sen valtavan loikan eteenpäin. Eric Riesin ehdottama kokeilukulttuurin johtamisjärjestelmä on pakollinen suurien organisaatioidemme eloonjäämistaistelussa. Loistava opus!”
– Tom Peters

”Jos Startup Way – kokeilukulttuurin johtaminen voi muuttaa USA:n liittovaltion hallintoa – niin kuin on tapahtunut – niin se voi myös muuttaa yritystäsi. Kirja on jokaiselle, jonka mielestä täytyy olla jokin parempi johtamisjärjestelmä. Kirjassa on esimerkkejä ja ohjeita, kuinka voit onnistua muutoksessa.”
– Jennifer Pahlka, Code for American perustaja ja johtaja sekä entinen Yhdysvaltain liittovaltion teknologiajohtaja

”Julkisen sektorin edustajana olin ilahtunut nähdessäni, kuinka yrittäjyyden periaatteet ja käytänteet, joita Eric Ries kuvailee uudessa Startup Way – kokeilukulttuurin johtaminen -kirjassaan, soveltuvat hyvin niin julkiseen sektoriin, voittoa tavoittelemattomiin organisaatioihin kuin yksityissektorin yrityksiinkin. Lue tämä mukaansatempaava kirja, kun haluat katsauksen modernien organisaatioiden tulevaisuuteen.”
– Kalifornian varakuvernööri Gavin Newsom

”Tulevaisuuden klassikko, inspiroiva kirja, joka tulee auttamaan tuhansia yrityksiä tarpeellisessa uusiutumisessa.”
– Seth Godin, Linchpin-kirjan kirjoittaja

”Startup Way – kokeilukulttuurin johtaminen on mahtava opas kaikille, jotka luovat, kasvattavat ja ylläpitävät yrittäjämäistä ajattelua. Kirjassa on monipuolisia case-esimerkkejä tosielämän toteutuksista ja siitä, mitä niistä on opittu. Startup Way – kokeilukulttuurin johtaminen perustuu Lean Startup – kokeilukulttuurin käsikirjan toimiviin tekniikoihin ja täydentää niitä uuden sukupolven menetelmillä, jotka soveltuvat kaiken kokoisille yrityksille ja toimialoille.”
– Brad D. Smith, Intuitin toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja

”Startup Way – kokeilukulttuurin johtaminen opettaa kaiken kokoisia yrityksiä kehittämään ja johtamaan yrittäjämäistä kulttuuria antamalla työntekijöiden löytää itsestään sisäisen yrittäjän. Pakollinen luettava erityisesti kaikille johtajille, jotka ovat kahlittuina perinteisen organisaation tapoihin ja prosesseihin.”
– Aaron Levie, Boxin perustaja ja toimitusjohtaja

”Startup Way – kokeilukulttuurin johtaminen -kirjassaan Eric Ries hyödyntää vuosien kokemustaan mm. Toyotan ja GE:n parissa näyttääkseen, minkälaiselta tulevaisuuden yritys näyttää. Jos haluat tietää, kuinka yrityksistä tulee entistä ketterämpiä ja innovatiivisempia ja kuinka ne voivat paremmin sopeutua yhä nopeampaan muutokseen, lue tämä mukaansatempaava kirja.”
– ­Arianna­ Huffington,­ Thrive­ Globalin­ perustaja­ ja ­toimitusjohtaja­ sekä kirjojen The Sleep Revolution ja Thrive kirjoittaja

”Eric Ries näyttää, kuinka yrittäjyyden ja kokeilukulttuurin johtaminen on menestymisen avain nykyajan nopeasti muuttuvassa maa- ilmassa. Meillä ING:ssä Lean Startup – kokeilukulttuurin käsikirjan periaatteet on otettu käyttöön innovointimenetelminä. Startup Way – kokeilukulttuurin johtaminen tuo uutta ja arvokasta näkemystä.”
– Ralph Hamers, ING Groupin toimitusjohtaja

”Amerikkalainen talous nojautuu startup-kulttuuriin luodessaan uusia tuotteita, palveluita ja työpaikkoja ja parantaessaan elintasoa. Eric Riesin Startup Way – kokeilukulttuurin johtaminen on mukaansatempaava opas, joka sopii erityyppisille organisaatioille – vanhoille ja uusille, isoille ja pienille mutta myös korkean ja matalan teknologian yrityksille. Kirja antaa neuvoja startup-kulttuurin luomiseen, kokeiluihin, iterointiin ja innovointiin.”
– Alan Krueger, Yhdysvaltain presidentti Obaman talouden neuvonantajien ryhmän puheenjohtaja

”Startup Way – kokeilukulttuurin johtaminen -kirjassaan Eric Ries tarjoaa jatkuvan innovoinnin oppaan kaikille johtajille niin julkisella, yksityisellä kuin kolmannella sektorillakin organisaation koosta tai muodosta riippumatta. Olen ollut mukana ottamassa näitä oppeja käyttöön Yhdysvaltain hallituksessa ja nähnyt omin silmin, kuinka ne parantavat ihmisten elämänlaatua.”
– Aneesh Chopra, entinen Yhdysvaltain liittovaltion CTO

”2000-luvun työkalupakki, joka auttaa mitä tahansa yritystä menestymään.”
– Ron Conway, SV Angelin perustaja

”Eric Ries teki sen jälleen – älykkäästi. Uudessa Startup Way – kokeilukulttuurin johtaminen -kirjassaan Ries neuvoo, kuinka vakiintuneiden yritysten täytyy luoda uutta yrittäjämäistä osaamista pystyäkseen jatkuvaan innovointiin. Useimmat suuret yritykset ovat kadottaneet tämän perustavanlaatuisen palasen tuotekehityksestään. Usko Eric Riesiä tai muuten hukka sinut perii.”
– Thales S. Teixeira, Harvard Business School

”Startup Way tarjoaa kunnianhimoiselle yritykselle timanttiset työkalut ketterän kokeilukulttuurin tuomiseksi osaksi arkea. Luonnollisesti leanisti toimivalle startupille se lisää ymmärrystä kumppanuusyritysten arjen takkuisuudesta. Kummin tahansa, kaikki voittavat.”
– Mikko Petäjä, perustaja ja toimitusjohtaja, Yogaia

”Ihmiset yhdistävät startup-sanan kokeiluihin, luovuuteen, innovaatioihin ja jatkuvan oppimisen kulttuuriin. Eric Ries osoittaa, ettei organisaation tarvitse mahtua Piilaakson startupin muottiin voidakseen priorisoida oppimisen täydellisyyden edelle tai luodakseen kokeilukulttuuria, jossa virheiden tekoa ei vain hyväksytä, mutta niiden tekemiseen kannustetaan. Startup Way – kokeilukulttuurin johtaminen -kirja antaa mallin, miltä modernin yrityksen tulee näyttää.”
– Reshma Saujani, Girls Who Code -hankkeen perustaja

”Startup Way – kokeilukulttuurin johtaminen -kirjassa Eric Ries neuvoo perinteisiä yrityksiä eri toimialoilla, kuinka nämä voivat ottaa käyttöön Piilaaksosta tutut menestymisen salaisuudet. Itse asiassa jokainen yritys on tänä päivänä startup-moodissa. Jokaisen johtajan ja inspiroivan liiderin pitäisi lukea tämä silmät avaava kirja.”
– Marshall Goldsmith, Triggers-menestyskirjan ja What Got You Here Won’t Get You There -kirjan kirjoittaja

”Startup Way – kokeilukulttuurin johtaminen on työkalupakki, jonka jokainen yritys tarvitsee ollakseen yrittäjämäisempi ja tehokkaampi.”
– Tim O’Reilly, O’Reilly Median toimitusjohtaja

”Eric kuvailee älykkäästi vanhan johtamisajattelun rajoituksia aikana, jolloin kilpailijat tuovat markkinoille uusia tuotteita merkittävästi perinteisiä toimijoita nopeammin. Startup Way – kokeilukulttuurin johtaminen kuvailee, kuinka korporaatiot pelastetaan yrittäjämäisen johtajuuden ja kokeilukulttuurin avulla.”
– Jeff Sutherland, Scrum, Inc:n toimitusjohtaja sekä Scrum-kirjan kirjoittaja

”Eric teki sen taas! Jokainen yritys voi hyötyä startup-periaatteista. Jokaisen yrityksen myös kannattaa hyötyä startup-vinkeistä, koska jos et noudata niitä, niin todennäköisesti startup tulee ja syö herkullisen bisneksesi. Meneillään on Internetin vallankumous, ja jos yrityksesi ei ota Startup Way – kokeilukulttuurin johtaminen -kirjassa annettuja vinkkejä käytäntöön, se epäonnistuu.”
– Alexis Ohanian, Redditin perustaja ja Initialized Capitalin sekä menestyskirjan Without Their Permission kirjoittaja

”Maailman tärkeimpiä yrityksiä ei rakennettu päivässä. Yritykset, kuten Facebook ja Airbnb, eivät suinkaan lopettaneet kehittämistä ensimmäisten onnistuneiden tuotteiden jälkeen vaan jatkoivat innovointia, vaikka uudet startupit ajoivat ne kilpailussa ahtaalle. Pitkäaikaisena sijoittajana olen kiinnostunut yrityksistä, jotka osaavat innovoida jatkuvasti vuosisatojen ajan. Kirja tarjoaa perustan kokeilukulttuurin luomiseen ja ylläpitämiseen kaiken kokoisille yrityksille.”
– Brian Singerman, Founders Fundin perustaja

“Jokaisen johtajan, joka haluaa olla kehityksessä mukana, kannattaa pohtia tämän tärkeän kirjan oppeja. Eric Ries esittää jälleen kerran, kuinka parhaat ideat ovat sekä järkeenkäypiä että raikkaita. Elintärkeä opas moderneille yrityksille – jättiyrityksille, perheyrityksille sekä kaikille organisaatioille – tulevaisuutta varten.” – Lawrence Summers, Harwardin yliopiston Charles W. Eliot -professori sekä aiemmin Yhdysvaltain valtionvarainmisteri

“Eric Ries saattaa hyvinkin olla uusi Peter Drucker. Tämä mestariteos purkaa auki sen, kuinka moderni organisaatio voi synnyttää kestävän kokeilukulttuurin.”
– Robert I. Sutton, Stanfordin yliopiston professori, Scaling Up Excellencen sekä The Asshole Survival Guiden kirjoittaja 

@ERICRIES

Kirjan kääntäjä Ilkka Lavas on menestynyt sarjayrittäjä, joka on kehittänyt mm. legendaarisen City-lehden digistrategian sekä verkossa toimivia palveluja, kuten ilmainensanakirja.fi. Lavaksen sijoitusyhtiö City Family on kustantanut aiemman Lean Startup – kokeilukulttuurin käsikirjan suomeksi ja tämän kirjan lisäksi myös muuta yrittäjyys- ja innovaatiokirjallisuutta.

@LAVAS cityfamily.com/startupway


We translated Lean Startup book into finnish language and it has been great success. Finnish language is rare language and unfortunately even universities don’t have proper vocabulary for all terms used in lean methods. Most teaching in universities are now in english so we are missing many words in finnish language. During our translation work we worked with over 400 specialists to translate terms and we published open source lean startup dictionary https://theleanstartup.fi/lean-startup-sanasto/#englanti . These translations are also added to finnish online dictionaries Ilmainen sanakirja and kaannos.com

Eric Ries published Startup Way on October 17th 2017 which is focusing on how modern companies use entrepreneurial management to transform culture and drive long-term growth. This book has new methods and terms that also finns need to learn.

On March 2018 I was preparing our crazy charity motorbike trip from India to Finland over Himalayan mountains, yes you read it right: From India to Finland over Himalayan mountains and I wanted to do something meaningful on my trip also. We had charity project where we helped local girls and children schools to raise awareness and we brought them goods. I also wrote email to Eric Ries and his team if I could translate also his new book. I got license.

My plan was to translate 1 page per day. 400 pages = 400 days. During the trip I got 60 pages ready. Now 400 days later book is translated. Thanks for everyone who has helped in proofreading. Next step is that book will be prepared for print and published in October 17th 2019.